Vyhledej
ZŠ Schulzovy sady > Služby občanům > Politika > Komunální volby 2018

Koaliční smlouva ve Dvoře Králové čeká na podpis, ve čtvrtek se koná ustavující zastupitelstvo

Redakce / 29.10.2018
Ustavující zastupitelstvo je naplánováno ve Dvoře Králové na 1. listopadu 2018, zatím však stále není podepsána koaliční smlouva.
Na základě dosavadních jednání vzniká ve Dvoře Králové koalice, kterou se svými 10 zvolenými zastupiteli sestavuje hnutí ANO 2011. Hnutí AN0 2011 potřebovalo k získání většiny hlasů v zastupitelstvu tedy již jen jeden hlas. Přesto od začátku jednání o koalici lídr dvorské AN0 2011 Jan Jarolím měl zájem na sestavení široké koalice.

"Snažíme se, aby bylo v radě města v následujících čtyřech letech co nejširší zastoupení stran, a svými rozhodnutími tak rada vyšla vstříc zájmům co nejvíce voličů. Jediným naším požadavkem pro budoucí koaliční partnery, vzhledem k viditelnému prolnutí až téměř identičnosti téměř všech programů, bylo zachování vedení města v podobě, v jaké funguje nyní - spolu se současným zachováním počtu dvou uvolněných místostarostů," sdělil portálu Kralovedvorsko.cz své koaliční požadavky Jan Jarolím.

V současné době ANO 2011 drží všechny tři posty: starosty (Jan Jarolím) a dvou místostarostů (Alexandra Jiřičková a Jan Helbich). Před 4 lety bylo těsně po volbách však složení jiné: Dvůr Králové měl 3 místostarosty: dva neuvolněné (Emil Kudrnovský a Dušan Sedláček) a jeden post uvolněný (Alexandra Jiřičková). Toto složení však vydrželo jeden rok, kdy Emil Kudrnovský (TOP09) odstoupil a na jeho pozici neuvolněného místostarosty nastoupil Jan Helbich (ANO 2011). Poté, co na svoji funkci rezignoval v létě roku 2017 Dušan Sedláček (Šance pro Dvůr), zůstali již místostarostové pouze 2 - a oba za hnutí ANO 2011. 

"Chtěli jsme aktivně prosazovat program DKoalice na pozicích uvolněné místostarostky a neuvolněné radní. To ale hnutí ANO neakceptovalo. Jimi navrhované řešení v podobě podpory jednobarevného vedení z pozic řadových radních nesplňovalo naše představy o vyváženém partnerství. DKoalice tak s třemi získanými mandáty v zastupitelstvu odchází do opozice. Nepochybuju o tom, že programové body pro Dvůr dokážeme prosazovat i z této pozice," dodává Veronika Tomková, lídryně DKoalice a radní za TOP09, která byla ve volebním období 2014-2018 členem koalice. Členkou zastupitelstva v minulém volební období se stala po té, co se bývalý lídr dvorské pobočky TOP09 a místostarosta Emil Kudrnovský vzdal svého mandátu. Radní se Veronika Tomková stala po rezignaci radního Libora Senety (TOP09) v prosinci 2017. Důvodem bylo jeho jmenování ředitelem ZZS Královéhradeckého kraje s účinností od 1. března 2018.

"Zástupci Pirátů, Východočechů i ČSSD ukázali při jednáních současně snahu k dosažení společného kompromisu a zároveň deklarovali, že mají zájem se konstruktivně v rámci koalice zapojit do vedení města v období 2018 - 2022. Právě se zastupiteli těchto stran bude tedy po několika společných jednáních nad prolnutím jednotlivých programů podepsána koaliční smlouva. Kromě společného programového prohlášení obsahuje i rozdělení postů v radě města pro zástupce všech subjektů," přiblížil průběh koaličních jednání lídr dvorské pobočky hnutí ANO 2011 Jan Jarolím.

Vítězslav Šturma, lídr volební strany Východočeši, které byla také nabídnuta účast v koaličním uskupení, již povolební vyjednávání shrnul na blogu na našem portále. 

Jiří Prouza za dvorské Piráty potvrdil, že dostal návrh na vstup do koalice, který jim přišel solidní. "Abychom tam vstoupili, musí takové rozhodnutí projít našim členským hlasováním, které by mělo začít dnes a potrvá 48 hod. Do té doby se nemůžeme více ke vzniku koalice vyjádřit - nevíme jak hlasování dopadne," doplnil Prouza. 

Dalšími oslovenými ke vstupu do koalice byli zástupci ČSSD, kterým byla zároveň nabídnuta 2 místa v radě. Dušan Kubica, jeden ze 2 zástupců ČSSD, kteří se dostali do zastupitelstva, se odmítl k těmto jednáním zatím vyjádřit. 

Koaliční smlouva tak stále není podepsána. Každá ze stran k podpisu koaliční smlouvy přistupuje jinak: některá potřebuje čas ke studiu návrhu koaliční smlouvy nebo získání souhlasu ostatních členů. Odkazují se přitom na středu 31. října 2018.

Navržený program 

ustavujícího zasedání Zastupitelstva města Dvůr Králové nad Labem
(1. zasedání Zastupitelstva města Dvůr Králové nad Labem)

Místo konání: Hankův dům, Dvůr Králové nad Labem 
Doba konání: čtvrtek 1. listopadu 2018 od 16:00 hodin 

1. Zahájení 
2. Složení slibu zvolenými členy zastupitelstva města 
3. Volba návrhové komise 
4. Schválení programu 
5. Stanovení počtu členů rady města 
6. Volba starosty 
7. Stanovení počtu místostarostů a určení, pro které funkce členové zastupitelstva města budou nebo nebudou dlouhodobě uvolněni 
8. Volba místostarostů 
9. Určení okruhu úkolů svěřených starostovi města a místostarostům 
10. Volba členů rady města 
11. Rozhodnutí o odměnách za výkon funkcí neuvolněným členům zastupitelstva města 
12. Zřízení finančního a kontrolního výboru a volba předsedy a členů 
13. Diskuze 
14. Závěr 

Kateřina Sekyrková

Související články
Účast v komunálních volbách ve Dvoře Králové byla opět nižší než před 4 lety
V komunálních volbách ve Dvoře Králové vyhrálo hnutí ANO Dvůr Králové a navíc ještě posílilo svoji pozici
Jak hodnotili výsledky voleb zástupci jednotlivých volebních stran ve Dvoře Králové
Dvůr Králové má nové vedení - starosta i místostarostové se však nemění
Vaše komentáře

Přečteno 1091x