Vyhledej
ZŠ Schulzovy sady > Sport > ostatní sporty

Jana Vepřeková je v letecké síni slávy - na Křídle slávy - vedle Remka nebo Kašpara

Redakce / 12.02.2019, Dvůr Králové nad Labem
V Muzeu Metoděje a Vlacha v Mladé Boleslavi byla v říjnu minulého roku odhalena pamětní deska se stovkou jmen vojenských, dopravních, válečných pilotů RAF - a něco málo sportovních. Právě mezi sportovními jsme měli želízko v ohni i my: Janu Vepřekovou ze Dvora Králové.

Ke 100 letům republiky byl loni realizován projekt Československá křídla 1918 - 2018, který připomínal založení československého letectva. Hlavní akcí byla anketa „100 osobností československého letectví”, kdy základ tvořilo 280 osobností, které se zasloužily o vznik a rozvoj letectví v Československu. Hlasováním široké veřejnosti bylo vybráno sto jmen, které tvoří základ křídel slávy pod názvem „Národní letecké legendy“.  Samotné skutečné křídlo slávy, na kterém jsou umístěny tabulky se jmény osobností, je nyní součástí Leteckého muzea Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi. Osobnosti jsou uvedeny v abecedním pořadí. Tam také došlo 2. října 2018 k slavnostnímu vyhlášení této ankety.

Jana Vepřeková, legenda bezmotorového létání, má vyryté své jméno vedle kosmonauta Remka, Ing. Kašpara, Štefánika a dalších pánů pilotů, většinou už nežijících. Dalo by se říci, že jsme líheň sportovních letců - v seznamu samozřejmě nechyběl ani rodák ze Dvora Králové Martin Šonka. 

Jana Vepřeková je v české reprezentaci bezmotorového létání služebně nejzkušenější - bez přestávky je v ní od roku 1982. Může se pochlubit největším počtem účastí na mistrovství Evropy a světa v historii bezmotorového létání. Taková živoucí legenda. Doma má z mistrovství světa celkem 8 medailí: 1 zlatou, dvě stříbrné a 5 bronzových. Aktuálně je nominována na mistrovství světa v bezmotorovém létání v Austrálii, které se koná na přelomu roku 2019/2020 a které je pro Evropana finančně velmi nákladné. O účasti tak nerozhoduje v tomto případě jen forma, nominace a chuť jet, ale také sponzoři, kteří pomohou reprezentantce s vysokými náklady na přepravu letadla. 

Mezi další akce v rámci tohoto výročního projektu byla i anketa „Nejpopulárnější československé letadlo století", Cena firmy Aeroteam „Za zásluhy o udržení a rozvoj tradiční česko-slovenské značky” a „Cena Klubu leteckých novinářů České republiky”.

Kateřina Sekyrková
Zdroj: let.cz
Foto: archiv Jany Vepřekové

Související články
Dvoráci vybojovali medaile ve všech třídách soutěže Safari cup 2019
Jana Vepřeková vyhrála na mistrovství světa v Austrálii disciplínu
Jana Vepřeková vybojovala bronzovou medaili na Mistrovství světa ve Velké Británii
Vaše komentáře

Přečteno 859x