Vyhledej
ZŠ Schulzovy sady > Sport

Karolína Grohová o Pavlíně Špatenkové - letošní laureátce Ceny města Dvůr Králové nad Labem

Redakce, Karolína Grohová / 25.10.2017, sokol.kralovedvorsko.cz
Pětinásobná mistryně republiky ve skialpinismu a reprezentantka v běžeckém lyžování Karolina Grohová nám v souvislosti se včerejší předáváním Cen města Dvůr Králové zaslala pár vět o své tehdejší trenérce - Pavlíně Špatenkové, která byla mezi 7 oceněnými.

FOTOGALERIE - Pětinásobná mistryně republiky ve skialpinismu a reprezentantka v běžeckém lyžování Karolína Grohová o letošní laureátce ceny Osobnost města Pavlíně Špatenkové a o Sokolu vůbec

Karolína Grohová 
Česká běžkyně na lyžích, skialpinistka a atletka. Startovala třikrát na mistrovství světa v klasickém lyžování, jednou na zimní olympiádě a také na Mistrovství světa ve skialpinismu, kde byla v kadetkách druhá a v juniorkách třetí!. Mistryní republiky ve skialpinismu se stala hned 5x.
S Pavlínkou Špatenkovou jsem se poprvé potkala, když jsem jako čtyřletá obdivovala fotografie sportovců v sokolské vývěsce v Revoluční ulici. Shodou náhod se tam v tu chvíli ocitla právě Pavlínka - přišla skříňku vylepšovat a viděla mě s jakým obdivem zírám na fotky. Pozvala mě s mamkou do Sokola.
Ještě ten den jsem si přišla zacvičit! 
Od prvního momentu mi přirostla k srdci. Byla to taková cvičitelka maminka - byla ke mně vždy laskavá a velmi obětavá. Dalších deset roků jsem třikrát týdně chodila cvičit do Sokola. Byla to moje vášeň - věnovali jsme se zejména gymnastice, atletice, šplhu, zúčastnila jsem se i Všesokolského sletu, přeborů sokolské všestrannosti, závodu v běžeckém lyžování, gymnastických soustředění a mnoho dalších aktivit, na které nesmírně ráda vzpomínám. 
Pavlínka se nám vždy věnovala nejlépe, jak dokázala. Vděčím jí, jejímu manželovi Mirkovi a Iloně Žitnákové (Petráčové) za to, že mi pomohli vybudovat všestranné sportovní základy, z kterých do teď čerpám, jak při studiu tělesné výchovy na vysoké škole, tak i při vrcholovém sportu, kterému se nyní věnuji. Také díky Sokolu jsem se poznala s mou dlouholetou nejlepší kamarádkou Káťou. 

Mgr. Pavlína Špatenková 
Už od útlého dětství navštěvovala Sokol a od svých 13 let začala nejprve jako pomahatelka, následně také jako cvičitelka v Sokole. Později se stala župní vzdělavatelkou, cvičitelkou předškolních dětí a žactva, trenérkou gymnastů i atletů. Činnosti v TJ Sokol Dvůr Králové n. L. se věnuje opravdu naplno. S dětmi nacvičuje na všesokolské slety, pořádá výlety, šibřinky, připravuje cvičence na závody v atletice i gymnastice. 
Do Sokola jsem přestala pravidelně docházet, až když se má rodina přestěhovala do Vrchlabí. Ale i tak jsem přibližně 2 roky do dvorského Sokola na gymnastické tréninky dojížděla, protože pro mě bylo těžké přetrhnout ze dne na den všechny vazby, které jsem měla jak ke všem cvičitelům, tak i kamarádkám z cvičení.

Karolína Grohová

Další články TJ Sokol Dvůr Králové

Související články
Ceny města Dvůr Králové za rok 2016 se budou předávat 24. října v Hankově domě
Pavlína Špatenková: "Chci projevit úctu a zachovat vzpomínky. Pro budoucí generace už bude Protektorát neuvěřitelný"
Odchovankyně Sokola Dvůr Králové Karolína Grohová je další nominovanou Královédvoračkou na Olympijské hry!
OSOBNOST Podkrkonoší - Karolína Grohová! Rozhovor s olympioničkou
Křest knihy NEBYLO JIM SOUZENO ŽÍT autorek Heleny Rezkové a Pavlíny Špatenkové
Podívejte se na fotografie a video z předávání Cen města a čestných uznání za aktivní pomoc v době pandemie
Slavnostní předání cen města Dvůr Králové nad Labem (úterý 18. října)
Vaše komentáře

Přečteno 1284x